Skocz do zawartości

Price Action

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • Gadu-Gadu:5509211
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 07 listopad 2011 - 11:54

Price Action to w ostatnim czasie najbardziej popularna metoda analizy wykresów.

Najbardziej popularna ale czy najskuteczniejsza? Problem w tym, że trudno to zbadać. Często w grę wchodzi intuicja, subiektywność, co powoduje, że wykorzystując tę samą technikę dwaj inwestorzy mogą osiągnąć różne rezultaty czy nawet mieć inny wskaźnik skuteczności.

W skrócie co to takiego.
Wykorzystujemy tylko jeden wskaźnik na wykresie - CENĘ. W klasycznym PA nie stosujemy żadnych średnich kroczących, ATRu czy innych narzędzi. Jedynie cenę i co się z tym wiąże wsparcia/opory.

Dla osób które nigdy nie miały z tym styczności przygotuję niebawem obszerniejszy opis wraz z przykładami.

Tymczasem zapraszam do dyskusji i dzielenia się własnymi przemyśleniami.

p.s.
na naszej stronie znajdziecie e-booka poświęconego PA oraz ofertę szkoleniową jednego z największych polskich propagatorów tej techniki (rabaty dla naszych klubowiczów)
ForexClub.pl - Forex to nasza pasja.

#2 trader-ket

trader-ket

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 09 listopad 2011 - 19:17

Będą obrazki? :D to super, czekam na kolejne wpisy.

#3 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 09 listopad 2011 - 20:08

Będą, będą jednak na to trzeba trochę poczekać... Kumulacja innych rzeczy sprawia, że temat u mnie odejdzie na bok na 2-3 tygodnie. Jednak chętnie popatrzę na Wasze zagrania :).

#4 Logic1976

Logic1976

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 46 postów
  • Lokalizacjapolska

Napisano 14 listopad 2011 - 17:13

Wyświetl postUżytkownik raposo dnia 09 listopad 2011 - 20:08 napisał

Będą, będą jednak na to trzeba trochę poczekać... Kumulacja innych rzeczy sprawia, że temat u mnie odejdzie na bok na 2-3 tygodnie. Jednak chętnie popatrzę na Wasze zagrania :).

Max jak dla mnie bo filmiki na YouTube nie specjalnie mi pomagają a może będzie tutaj szerszy opis.

Pozdrawiam

#5 Kris

Kris

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaGdynia-London

Napisano 02 styczeń 2012 - 21:35

PA tak na prawde to skuteczna i prosta ,PROSTA strategia . Im prosciej o niej myslisz tym lepiej .BO JEST PROSTA . w wiekszosci przypadkow gdy akcja(ruch) - czyli wzrost lub spadek - wyznaczysz jako 100 i przylozysz Fibo , to odbicie miesci sie w przedziale 50-60% ruchu a pozniej ruch powraca lub czasem sie zmienia w inny trend ...porownaj po kolei M1 - MW i to zobaczysz jak z wiekszego ruchu przechodzi w mniejszy lub odwrotnie ....milej obserwacji \v/\v¬ itd. i duzo sukcesow :rolleyes:

#6 dobart

dobart

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 styczeń 2012 - 17:51

Para - EURUSD
Data - 4 stycznia 2012

Ustawiłem oczekujące zlecenie kupna na EURUSD (które widać pod ostatnią świeczką) w strefe popytu które (póki co) nie zostało aktywowane. Zabrakło 5pipsów, poczym rynek odbił wiec otworzylem zlecenie kupna ręcznie które było bardziej ryzykowne ale uważałem, że warto.

TP na 1.31340 (pod znacznym oporem)
W rejonie 1.30500 - 1.30780 znajduje się strefa podaży w ktorej mozna zrealizowac czesc zysku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROPA

Zlecenie sprzedaży w strefie silnego oporu. Nie jest może to najlepsze zagranie ale było na nim bardzo małe ryzyko, obecnie SL na BE. (wiem gram przeciwko fundamentom)

PS. na USDCHF podobna sytuacja jak na EURUSD tylko odwrotna.

Załączone pliki

Użytkownik dobart edytował ten post 04 styczeń 2012 - 18:06

#7 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:07

Tak samo mamy ładną sytuację np. na srebrze i złocie w tym momencie.

Załączone pliki

• Załączony plik  zloto.gif   13,93 KB   46 Ilość pobrań
  • Załączony plik  srebro.gif   14,93 KB   39 Ilość pobrań

#8 dobart

dobart

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 styczeń 2012 - 18:14

Złoto się ładnie odbiło od wsparcia z 26 września na poziomie 1532 $, wtedy był suuuper moment do otwarcia pozycji :)
podobnie jak i srebro :)

Użytkownik dobart edytował ten post 04 styczeń 2012 - 18:15

#9 dobart

dobart

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2012 - 10:13

Na wszystkkich 3 parach były ustawione zlecenia oczekujące. Po ich aktywacji kurs ładnie zawrócił (póki co).
Na parach AUDUSD i NZDUSD SL jest już na BE, dzięki wspaniałemu urządzeniu jakie umożliwia ForexClub ;]

-------------------------------------

O poprzednich zagraniach:

EURUSD - każdy widzi, poziom został przebity i został aktywowany SL.
ROPA - cena nie ma za bardzo siły spadać także możliwe przebicie ostatnich szczytów.

-------------------------------------

Komentarze, uwagi co do moich zagrań mile widziane :)

Załączone pliki

Użytkownik dobart edytował ten post 06 styczeń 2012 - 11:44

#10 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 06 styczeń 2012 - 12:04

Widzę, że się rozkręciłeś :). W obecnym czasie wiele rynków znajduje się w kluczowych miejscach. Jak się sypnie to prawdopodobnie wszystko lub większość jednocześnie... Czas pokaże. Trzeba być czujnym.

Załączone pliki

• Załączony plik  usdpln.gif   17,01 KB   20 Ilość pobrań
  • Załączony plik  ropa.gif   17,91 KB   18 Ilość pobrań

#11 dobart

dobart

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 06 styczeń 2012 - 12:13

Postanowienie noworoczne :D

Czekajmy więc cierpliwie na "sypnięcie" :)

#12 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 02 luty 2012 - 16:38

Cała masa innych zajęć nie pozwala mi na razie zająć się szczegółowym omówieniem Price Action jednak tu z pomocą przychodzi nasz dobry znajomy FxLamer, który siedzi w temacie dobre parych lat :). Przy okazji wyjazd na Kanary...
http://forexclub.pl/...h-kanaryjskich/

#13 2118114

2118114

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaGdynia

Napisano 24 kwiecień 2012 - 05:07

To chyba mój pierwszy post, więc chciałbym się od razu przywitać.

Od jakiegoś czasu gram PA, a dokładnie od czasu ukończenia szkolenia organizowanego przez fxlamer'a . Tutaj należy mu się spory ukłon ponieważ przekazuje kawał dobrej wiedzy w bardzo przystępny sposób. Niestety ze względu na mój tryb pracy, nie mam za dużo czasu na inwestycję na forex'ie (nie lubię określenia "gra na forex"). Jednak pomimo małej ilości zagrań, systematycznie zarabiam. Sama strategia jest prosta i mówię to z punktu widzenia początkującego tradera. Opiera się na poziomach S/R, formacjach cenowych, trendach, oraz formacjach świecowych. Jednak dla mnie samego nadal dosyć trudne jest właściwe prowadzenie pozycji, ale to przyjdzie z czasem.
Jak wrócę z kontraktu postaram się wrzucić kilka swoich zagrań.

#14 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 24 kwiecień 2012 - 08:46

Witaj 2118114,
Bardzo miło to słyszeć i czekamy na Twoje wejścia.

Gra (czy też spekulacja :) ) na FX nie jest niczym aż tak trudnym z technicznego punktu widzenia. Największym problemem jesteśmy my sami i to co siedzi nam w głowie. Jednak wszystkiego można się stopniowo nauczyć, w tym i kontrolować emocje.

#15 Tommy_Boss

Tommy_Boss

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 15 postów
  • LokalizacjaBielsko-Biała

Napisano 12 maj 2012 - 10:12

Też gram na PA i jest OK ( mam właśnie opracowanie FxLamer-a )

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych