Skocz do zawartości

Rekomendacje na GPW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Akcjonariusz

Akcjonariusz

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 18 kwiecień 2010 - 21:04

Czy korzystacie z rekomendacji inwestując na GPW, czy opieracie się na własnych analizach? Czy korzystacie z płatnych rekomendacji domów maklerskich czy macie inne, własne źródła?

#2 raposo

raposo

Ekspert

• Administratorzy
  • 475 postów
  • Gadu-Gadu:5509211
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 19 kwiecień 2010 - 14:36

Wyznaję zasadę, że najlepiej jest analizować wszystko samemu lub przynajmniej dobrze przefiltrować gotowe dane bądź analizy zanim się na ich podstawie podejmie decyzję. Mi samemu zdarza się zajrzeć co jakiś czas do analiz DM, bo też nie można powiedzieć, że nie są nic warte i nie można tam znaleźć czegoś ciekawego.

Swoją drogą dziś ruszył ciekawy konkurs KBC:
http://kbcmakler.pl/konkurs
Fajne nagrody do zgarnięcia i inwestycje realnych środków.
ForexClub.pl - Forex to nasza pasja.

#3 Johny

Johny

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 61 postów

Napisano 19 kwiecień 2010 - 21:55

kiedyś brałem udział w podobny konkursie, z tym że wchodziły w grę wirtualne środki...tutaj stawka i ryzyko jest wyższe;]

#4 Inwestorka

Inwestorka

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 21 kwiecień 2010 - 14:58

ja korzystam z rekomendacji domu maklerskiego BZ WBK, chociaż mam często wrażenie, że są już nieaktualne

#5 Tomasz FT

Tomasz FT

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 01 maj 2010 - 13:21

Nawiązując do rekomendacji bankowych do określenia C/Z : KUPUJ/SPRZEDAJ /AKUMULUJ / ,to mam takie doświadczenie ,że w chwili wydania rekomendacji np. : KUPUJ -na płynnych spółkach można prawie zawsze zarobić - min.3%/5% w kilkanaście minut grając DT . Natomiast trzymając akcje przez kilka dni, to nawet 15% (w przybliżeniu -relatywnie do wielkości spółki).
A jeżeli chodzi o rekomendacje KUPUJ na mało płynnych spółkach ,to czasami po takiej informacji kurs akcji spada ( i wygląda ,to tak jakby ktosik sporo wysypywał pod info).
Już nie raz miałem tak że pod takie informacje pakowałem sie w 70% portfela i wychodziłem na tym świetnie, ale tylko przy płynnych spółkach.
Czasami zdarzało się ,że przy mało płynnych spółkach ,po informacji "K" chciałem kupic mały pakiecik i zaraz kurs podskoczył o 6%, i nie było sensu kupować, bo kurs wyleciałby w gore nawet na 10% i nagle ktoś sypie i zjazd :) od razu nasówa się pytanie jak to teraz sprzedać nie tracąc za duzo. To tylko jeden z przykładów ,który doświadczyłem na naszym parkiecie.
Pozdrawiam

#6 Monster

Monster

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 50 postów

Napisano 06 maj 2010 - 21:10

ja mam wrażenie że rekomendacje robione na zamówienie mają słabą wartość merytoryczną, jeżeli jakaś spółka zamawia rekomendacje to nie ma innego żeby dom maklerski nie podciągnął jej trochę. Podobnie rzecz się ma w credit ratingu

#7 Inwestor

Inwestor

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 czerwiec 2010 - 07:12

Wyświetl postUżytkownik Monster dnia 06 maj 2010 - 21:10 napisał

ja mam wrażenie że rekomendacje robione na zamówienie mają słabą wartość merytoryczną, jeżeli jakaś spółka zamawia rekomendacje to nie ma innego żeby dom maklerski nie podciągnął jej trochę. Podobnie rzecz się ma w credit ratingu

W rekomendacjach banków i na większości stron denerwowało mnie to, że wszystkie są praktycznie publikowane już po czasie. Samemu nie za bardzo ogarniam wszystkie spółki, pary walut, fundusze więc szukałem i znalazłem stronkę inwestycje, gdzie rekomendacje podawane są w czasie rzeczywistym, co ma znaczenie bo publikowane są również wejścia/wyjścia na rynku Forex. Jak dla mnie to na razie najlepsza strona na jaką trafiłem, na wstępie dla każdego określane jest jak powinien inwestować, aby wszystkiego nie stracić, jaki kapitał angażować, jak określać SL i TP.

Dla osób, które szukają 100% zwrotu kapitału w miesiącu lub każdego dnia od razu mówię, że to nie dla nich.

#8 forexlife

forexlife

Zaawansowany

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 08 czerwiec 2010 - 10:40

osoby, które szukają zwrotu 100% w pierwszym miesiącu, lub nie daj Boże dniach są naiwinii. Bez względu, czy to forex, czy gpw, czy jakikolwiek biznes. Owszem zdarzają się jakieś przypadki, ale skrajne...

#9 malagos

malagos

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 16 czerwiec 2010 - 07:20

dokładnie, zwroty na poziomie 100% w pierwszym miesiącu są niemal nie możliwe. Wyobrażasz sobie, że ktoś wchodzi z kapitałem 100 tysięcy dolarów a potem w każdym miesiącu zarabia 100% fajne życie, co?

#10 Akcjonariusz

Akcjonariusz

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 64 postów

Napisano 22 czerwiec 2010 - 12:03

o czym mówimy...100%?
tak to można tylko u bukmacherów, są mistrzostwa świata, można zaryzykować:)

#11 malagos

malagos

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 94 postów

Napisano 23 czerwiec 2010 - 00:15

a właśnie, że nie u bukmacherów, tak się składa, że przez męża, jestem kibicem. Popatrz, co się dzieje na mundialu. Ile już niespodzianek jest?

#12 Inwestorka

Inwestorka

Żółtodziób

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 02 lipiec 2010 - 18:36

hah czyli ostawiajmy najwyższe kursy?

#13 Johny

Johny

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 61 postów

Napisano 08 lipiec 2010 - 16:11

o tak, ten mundial bukmacherzy zaliczą do baardzo udanych. Zobaczymy co się wydarzy w finale

#14 Kajetan

Kajetan

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 80 postów

Napisano 22 lipiec 2010 - 17:31

w finale niespodzianki nie było.
a jeżeli chodzi o rekomendacje na gpw to czytam money.pl
tam są fajne zestawienia

#15 dolar

dolar

Początkujący

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 76 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 06 sierpień 2010 - 23:07

Przykładem niezbyt udanej rekomendacji był Tauron. Kokosów nie ma . Firma zwalnia pracowników.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych